"Fruktansvärt. Det är alldeles för tidigt"

1 av 20
SPORTBLADET

I sitt sista stora tv-framträdande pratade Linda Haglund om rädslan för cancer.

När sprintern nu är död sörjs hon av de andra deltagarna i Mästarnas mästare.

– Hon var jätteglad och full av livskraft. Det var som att hon levde upp när hon var där, säger curlingspelaren Anna Le Moine.

Foto: 56:orna samlade 1993 lyckades Claes Åkesson samla 56:orna i ett sällsynt möte i tv. Fr.v. Frank Andersson, brottare, Linda Haglund, friidrottare, Thomas Wassberg, längdskidåkare, Ingemar Stenmark, alpin skidåkare och Björn Borg, tennisspelare Sverige.

Efter den aktiva karriären har Linda Haglund varit sparsam med att delta i tv-program, men 2009 var hon med i Let's Dance och tre år senare kämpade hon i Mästarnas mästare.

Magnus Wislander träffade Linda i SVT:s program. Handbollsspelaren reagerade starkt när han hörde att Haglund vid 59 års ålder dog av cancer och en propp i lungan.

– Det är fruktansvärt tragiskt. Det är alldeles för tidigt. Det blir lite av en chockupplevelse när man inte har hört något innan om att hon har varit dålig, säger Wislander.

"Full av livskraft"

Curlingspelaren Anna Le Moine träffade Haglund för första gången under Mästarnas mästare 2012.

– Jag pratade om henne precis i går. Jag träffade en som jobbade med oss på Mästarnas mästare. Vi pratade gamla minnen om hur kul vi hade, och då kom Linda upp flera gånger, säger Le Moine.

Hur var det att lära känna henne?

– Hon var jätteglad och full av livskraft. Det var som att hon levde upp när hon var där. Hon var väldigt bra på att dela med sig. Hon bjöd på sig själv. Om livet. Funderingar.

Anna Le Moine minns att Linda Haglund pratade om sin rädsla för cancer under inspelningarna för tre år sedan.

– Hon berättade om en nära anhörig som var väldigt sjuk i cancer just under inspelningen och Linda var väldigt tagen av det.

Linda Haglund blev berömd som en av de många 56:or som dominerade svensk idrott på 70- och 80-talet.

Björn Borg var en av dem.

– Vi har mist en underbar människa. Våra tankar går till nära och kära, säger han i en kommentar till Sportbladet.

”Alltid egen väg”

Anders Gärderud var en del av friidrottslandslaget samtidigt som Linda Haglund. När Sportbladet når honom har han inte hört om dödsfallet.

– Det är trist, framför allt är det alldeles för tidigt, säger han.

Han minns henne som en väldigt envis och målmedveten profil i laget.

– Hon var en som alltid följde sin egen väg och gjorde det med framgång. Sen är det alltid viktigt med sådan personlighet som visade vägen, vilket hon verkligen gjorde, säger Anders Gärderud som också minns när dopningsbomben briserade 1981.

– Som jag uppfattade den händelsen så handlade hon i god tro, det var mer hennes tränare, Pertti Helin, som också erkänt att han låg bakom det hela. Hon tog väldigt illa vid sig kring vad som försiggick där.

"Ryser i hela kroppen”

Före detta 400 meter häck-stjärnan Ann-Louise Skoglund var precis som Linda Haglund med på OS i Moskva.

– Men oj vad säger du?! Jag ryser i hela kroppen, det hade jag ingen aning om, säger hon och berättar att de två hade kontakt i september.

– Vi hade inte så mycket kontakt genom åren, men i samband med Finnkampen hade vi kontakt. Då sa hon att hon skulle ta en liten paus, inte vara så synlig på Facebook och så vidare. Då snurrade väl tanken att "hoppas hon mår bra”.

Patrik Sjöberg var omskakad av nyheten han också.

– Ja man blir chockad, jag visste inte om att hon var sjuk, säger han och berättar att generationen med Linda Haglund till viss del formade honom som person.

– En väldigt positiv, rolig och självsäker tjejer. Som en av 56:orna så var hon en superstjärna i våra ögon. Men hon, Ricky Bruch och Christer Garpenborg var alla färgstarka personligheter och det var något jag tog fasta på. Man måste sticka ut – och det gjorde hon.

ARTIKELN HANDLAR OM